Artistes 2016
GERHARD GRENZING - Orguener
D'origen alemany i establert a Barcelona, el mestre orguener ha investigat i restaurat moltes obres de Jordi Bosch i els seus deixebles. Gerhard Grenzing estudia orgueneria amb el mestre Rudolf von Beckerath (Hamburg) i realitza estades a importants tallers a Àustria i Suïssa. A partir de 1967, es dedica a la restauració dels orgues històrics de Mallorca i, des de 1973, desenvolupa totes les tasques d'orgueneria en el seu taller del Papiol (Barcelona) des d'on ha realitzat més de 225 obres repartides per tot el món. Actualment dirigeix un equip de 20 professionals. Entre les distincions rebudes, cal esmentar que és membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sevilla, de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona, de la Societat Catalana de Musicologia entre altres institucions. Ha estat president de la International Society of Organbuilders. El 2014, va rebre el Trofeu Europeu de l'Excel·lència per la Biennale Européenne de l'Artisanat de Lyon. Medalla de Plata al mèrit de les Belles Arts de Música (Ministeri de Cultura), el títol de Mestre Artesà (Generalitat de Catalunya), el Premi Preservació del Patrimoni (Centre d'Estudis del Baix Llobregat), va esser nomenat Orguener de l'any 2006 (revista alemanya Organ) i és membre del Comitè d'Honor de l'Alliance Francophone au Royaume d'Espagne, amb l'orde Élephant d'Or. Grenzing, avui vespre, ens apropa detalls secrets de l'orgue de Santanyí, la seva història i la història apassionant del seu artífex, Jordi Bosch.
FRANCESCA SUAU ARTIGUES - Orgue
Va començar els estudis de piano al Conservatori Professional de les Illes Balears, més tard acabà els estudis superiors al Conservatori Superior de Música de València. Actualment és professora de música de l'Institut d'Educació Secundària de Santanyí. Forma part del grup Entreveus, del qual és compositora i arrangista, i del grup de música medieval i renaixentista Polissonia. De petita va conèixer l'orgue de Santanyí construït per Jordi Bosch de la mà d'Antònia Mir, la seva primera professora de música. Avui dia és l'organista de la Parròquia de Sant Andreu de Santanyí.
TON KOOPMAN - Orgue
Nascut a Zwolle (Països Baixos), Ton Koopman està considerat com un dels més grans intèrprets i directors de l'actualitat. Com a organista i clavecinista, Ton Koopman ha actuat als més grans escenaris del món i, especialment, ha interpretat concerts a la majoria d'orgues històrics d'Europa. El 1979, va fundar l'Orquestra Barroca d'Amsterdam i, més tard, el Cor Barroc d'Amsterdam. Aquests conjunts es varen fer famosos ben aviat a tot el món com uns dels millors conjunts amb instruments d'època. Actua regularment als més grans escenaris com el Concertgebouw d'Amsterdam, el Teatre dels Camps Elisis i la Salle Pleyel de París, el Royal Albert Hall de Londres, el Musikverein i el Konzerthaus de Viena, la Philarmonie de Berlín, el Lincoln Center i el Carnegie Hall de Nova York, entre molts d'altres. Ton Koopman és president de la Societat Internacional Dietrich Buxtehude. El 2006 va ser guardonat amb el Premi Bach de Leipzig, el 2012 amb el Premi Buxtehude de Lübeck, i el 2014 va rebre el premi de la Reial Acadèmia de Música de Londres. En els últims anys, Ton Koopman ha estat molt actiu com a director convidat. Ha treballat amb les orquestres més prestigioses del món com la Filharmònica de Berlín, la Filharmònica de Nova York, la Filharmònica de Munic, la Simfònica de Chicago, la San Francisco Symphony, l'Orquestra Reial del Concertgebouw, l'Orquestra simfònica de la Radiodifusió de Baviera, la DSO Berlín, l'Orquestra Tonhalle de Zurich, l'Orquestra Filharmònica de Ràdio França de París, la Simfònica de Viena, la Simfònica de Boston i l'Orquestra de Cleveland, entre moltes altres. El 2003, va fundar el seu propi segell discogràfic , Antoine Marchand. Ton Koopman és professor de la Universitat de Leiden, Membre Honorari de la Reial Acadèmia de Música de Londres i director artístic del Festival Itinéraire Baroque. És la primera vegada que Ton Koopman actua a Mallorca.
BANDA MUNICIPAL DE MÚSICA DE PALMA
La Banda Municipal de Música de Palma es va presentar, el 22 de desembre de 1966, al Teatre Principal de Palma sota la batuta del seu primer director titular, Julio Ribelles. Ben prest, es consolidà com una de les agrupacions professionals més joves i de clar referent al panorama nacional, amb una plantilla de 45 professors, que manté avui. De l'època de Julio Ribelles (1966-1987) ençà, hi han ocupat el lloc de director titular: Bernabé Sanchís, Ángel Martínez, Daniel Martínez, Ramon Juan i Juan Giménez. Actualment, el director titular és Salvador Sebastià, i el subdirector Mario Errea. El maig de 2004, va ser convidada a participar al Ciclo de Conciertos de Bandes de Ràdio Nacional d'Espanya i va actuar al Palau de la Música de València. Igualment va enregistrar per al CD Plaza Mayor (Bandas de España), editat per RTVE Música 2005. S'ha de destacar la tasca realitzada en la promoció i la difusió de la música de les Illes Balears, amb l'estrena i l'enregistrament d'obres d'Antoni Torrandell, Miquel Marqués, Bartomeu Oliver i Baltasar Moyà, entre d'altres. La Banda Municipal realitza tota una sèrie d'activitats culturals i educatives entre les quals cal destacar la temporada de concerts que realitza a l'auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
SALVADOR SEBASTIÀ - Director Banda Municipal de Palma
Natural de Borriana (Castelló), acaba els estudis acadèmics al Conservatori Superior de Música de València on obté set titulacions superiors i el Premi d'Honor en composició. Ha perfeccionat estudis a l'Accademia Chigiana de Siena. Els seus professors de direcció han estat José Collado, Manuel Galduf, Eduardo Cifre, Gianluigi Gelmetti, Manuel Hernández Silva i J. Schaefli. Ha dirigit l'Orquestra de València, la West Bohemian (Txèquia), la Ramniccuválcea (Romania), la RTV Búlgara, l'Orquesta Clásica de Mèxic, la Simfònica de Castelló, el Collegium Instrumentale, l'Orquestra Ciutat d'Elx, l'Orquesta del Neuquén (Argentina), l'Orquesta del Teatre Marrucino de Chieti (Itàlia), l'Orquestra de la Ciutat de Tainan (Taiwan), la Banda Municipal de Castelló i la BSFSM de la Comunitat Valenciana. Ha estat professor d'orquestra del Conservatori Superior de Música Salvador Seguí. El 2002, obté la plaça de professor d'orquestra del cos de música i arts escèniques de la Generalitat Valenciana. Entre les seves composicions per a banda cal destacar La leyenda de la Malinche (Ed. Piles), El luthier de Venecia i Preludi per a un aniversari. Ha estat director titular de la Societat Musical Santa Cecília de Cullera i actualment ho és de la Banda Municipal de Música de Palma.
ELEONORE MARGUERRE - Soprano
De família belgolemanya, va estudiar cant a Karlsruhe i a la Universitat de Música i Arts de Viena. Ha estat premiada en nombrosos concursos de cant com el Competizione dell'Opera (2004), el Concurs Gencer Leyla (2006), el Concurs Viotti Marcello (2008) i el Boris Christoff (2009), entre d'altres. Aviat va començar a cantar en els principals teatres d'Alemanya (Weimar, Leipzig, Mannheim, Festival Händel de Hall, Darmstadt, etc.). Posteriorment ha actuat en escenaris com el Teatre alla Scala de Milà, La Fenice de Venècia, l'Òpera de Viena o el Festival de Bregenz. El 2014, Eleonore Marguerre debutà a l'Òpera de la Bastilla de París i després seguiren papers importants a Dortmund, Glyndebourne,l'Òpera de Bordeus, Tours, Montecarlo, Essen, etc. Ha actuat també en ciutats com Anvers, Amsterdam, Budapest, Oslo, Berlín, Colònia, Tòquio, Seül i Hamburg, entre d'altres. Actualment té una relació important amb l'Òpera de Dortmund i el seu director Jens-Daniel Herzog. Ha col·laborat amb directors de la talla de Christopher Hogwood, Adam Fischer, Bruno Weil, Eliahu Inbal, Giovanni Antonini o Philippe Jordan, etc. La seva discografia inclou La bella Galatea de Suppe, Demofoonte de Mozart, Das Lied von der Glocke de Max Bruch o la Segona Simfonia Lobgesang de Mendelssohn.
VINCENÇ BALAGUER - Violí
Nascut a Benaguasil (València), és professor de violí al Conservatori Superior de Música de València. És concertino convidat habitual de l'Orquesta Simfònica de Navarra, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i de les orquestres de València, Comunidad de Madrid, Tenerife, Galícia, Castella i Lleó i Cadaqués i concertino-fundador del Collegium Instrumentale de València. És professor de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana, i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans.
ORQUESTRA DEL FESTIVAL DE SANTANYÍ
Amb il·lusió presentam en el concert d'avui l'Orquestra del Festival de Santanyí, una nova agrupació que combina solistes d'importants orquestres i joves instrumentistes que encara es perfeccionen a centres musicals d'Espanya i l'estranger. Els directors de l'OFS, són els reconeguts violinistes Vicenç Balaguer i Smerald Spahiu.
THOMAS INDERMÜHLE - Oboè
Thomas Indermühle, reconegut com a un dels grans oboistes del nostre temps, va néixer el 1951, fill d'una família de músics. Va estudiar amb Heinz Holliger a la Universitat de Música de Friburg, i després amb Maurice Bourgue a París. Ha estat solista durant alguns anys de l'Orquestra de Cambra Neerlandesa a Amsterdam i de l'Orquestra Filharmònica de Rotterdam. El 1974, va ser guardonat al Concurs Internacional de Praga. El 1976, va guanyar el Concurs Internacional de l'ARD a Munic. Des de llavors, toca com a solista en gairebé tots els països europeus, als EUA, a Mèxic, el Canadà, el Japó, Corea i Austràlia. Importants compositors com Wolfgang Rihm, Manfred Trojahn, Akira Nishimura i David Philip Hefti han escrit concerts per a oboè per a ell. Indermühle dóna molta importància també al seu Ensemble Couperin, a la seva activitat de director d'orquestra i a la pedagogia. Des del 1984, és professor d'oboè a la Universitat de Música de Zuric. El 1989, va ser nomenat catedràtic a la Universitat de Música de Karlsruhe. Actualment és professor convidat al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Ha realitzat nombrosos enregistraments de discos per a Philips, EMI, Claus, Novalis i Camerata Tokyo.
CLAUDIO BRIZI - Clavecí
Va estudiar amb W. Van De Pol al Conservatori de Música de Morlacchi. A continuació, es va especialitzar encara més amb J. Uriol i M. Radulescu Morgan. També va estudiar clavicèmbal amb A. Conti al Conservatori G. B. Martin, a Bolonya. Du a terme una intensa activitat de concerts com a clavecinista, organista i director d'orquestra. Com a solista, el seu repertori és extens: des de Bach i els concerts de Haydn fins a les obres de Falla i F. Martin, sonates d'església de Mozart i concerts per a orgue de Bossi i Poulenc. Ha estrenat nombroses obres i són molts els compositors que li han dedicat les seves. La discografia que ha editat, al voltant de 100 CD, va des del final del Renaixement fins als nostres dies. Es dedica també a la musicologia i a l'organologia. Des de fa molts anys, treballa en investigacions i actuacions relacionades amb els anomenats instruments de teclat híbrids, com ara claviorgue, harmòniumcelesta i harmoniumklavier. La seva col·lecció d'instruments de teclat inclou pianos històrics i fortepianos, clavicordis, claviorgues, orgues i molts tipus d'harmòniums. És professor d'orgue i composició d'orgue en el Conservatori de Música Stanislao Giacomantonio a Cosenza, al mateix temps que imparteix classes magistrals a Europa i el Japó.
NATALIA SALOM - Soprano
La soprano mallorquina va obtenir el títol professional de cant al Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca amb el tenor Antoni Aragón i va continuar els estudis superiors amb la mezzosoprano Alicia Nafé. Es va traslladar a Madrid per continuar la seva formació i va finalitzar els estudis superiors a l'Escola Superior de Cant de Madrid. Actualment estudia amb la mezzosoprano Janice Alder a Berlín. És guanyadora del IV Concurs per a Joves Intèrprets organitzat per l'Associació Wagneriana de Madrid. Va ésser guardonada al XXXII Concurs Internacional de Cant Ciudad de Logroño. Ha ampliat la seva formació amb Josep Bros, Cheryl Studer, Dolora Zajick, Ileana Cotrubas, Carmen Bustamante, Sylvia Greenberg, Amelia Felle i amb els repertoristes Gerd Uecker, Jonathan Alder, Marco Evangelisti, Jorge Robaina, Manuel Burgueras, Giulio Zappa, Marta Pujol, Alejandro Zabala i David Aronson. Ha participat en diverses produccions d'òpera i sarsuela al Teatre Principal de Palma i ha ofert recitals a Mallorca, Madrid, Berlín i Münster.
JONATHAN ALDER - Piano
Nascut a Cambridge, Regne Unit, Jonathan Alder gaudeix de gran prestigi com a pianista. Ha actuat amb artistes de fama mundial com Christa Ludwig, Lady Gywneth Jones, Lucia Popp, Cheryl Studer, Francisco Araiza, Plácido Domingo, Hans Sotin, Barry MacDaniel, el violoncel·lista Pierre Fournier o el violinista Viktor Tretiakov, a molts dels festivals més significatius d'Europa, Àsia i Amèrica. Des del 1989, Jonathan Alder va treballar en estreta col·laboració amb la Filharmònica de Berlín, inicialment sota la direcció de Claudio Abbado i més tard de Sir Simon Rattle. Ha realitzat nombrosos cursos d'interpretació amb Cheryl Studer, Sylvia Geszty, Janice Alford i Ingrid Bjöner a diversos països d'Europa i també a la Xina, Corea i el Japó. Ha estat professor de lied i oratori al Mozarteum de Salzburg i ara ho és de la Universitat de les Arts de Berlín.
LAURI VASAR - Baríton
Va néixer a Tallin, Estònia. Després d'estudiar a l'Acadèmia Estoniana de la Música, va completar els estudis al Mozarteum de Salzburg. Després, començà una important carrera internacional que l'ha duit a actuar als grans teatres d'òpera com el Teatre San Carlo de Nàpols, el Festival de Salzburg, el Teatre Reial de Madrid, la Staatsoper Hannover, la Staatsoper de Berlín, el Théâtre de la Monnaie de Brusel·les, el Barbincan Hall de Londres, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l'Òpera de Zuric, la Royal Opera House, el Covent Garden de Londres, l'Òpera de París i l'Òpera Nacional de Praga, entre d'altres. A més del gran repertori ha intervingut en papers principals d'òperes com Capriccio i Intermezzo d'Strauss, Diàlegs de carmelites de Poulenc, Il prigioniero de Dallapiccola, Khovantxina de Mussorgski, Eugene Onegin de Txàikovski, El nas de Xostakóvitx i Die tote Stadt de Korngold. Ha treballat amb directors de la talla de Dennis Russell Davies, Marc Albrecht, Sebastian Weigle, Michael Boder, Kirill Petrenko, Jesús López Cobos, Adam Fischer, Peter Schneider, Valery Gergiev, Gustavo Dudamel o Simone Young.
Miquel Estelrich - PIANO
Nascut a Palma (Mallorca), és professor titular de piano i fundador del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, del qual n'ha estat director. Ha tocat com a solista amb l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma, l'Orquestra Simfònica de Balears, l'Orquestra de Marburg (Alemanya), l'Orquestra de Cannes (França), etc. La seva intensa i variada activitat musical l'ha duit a actuar a nombrosos indrets com València, Santander, Saragossa, Madrid, Barcelona, Itàlia, Portugal, França, Àustria, al Kennedy Center de Washington i als festivals Chopin de Valldemossa i Pollença. És un dels pianistes que més ha destacat en la recuperació i la difusió de l'obra dels compositors de les Illes; el 1987, rep el premi nacional del Ministeri de Cultura pel llibre Compositors Mallorquins. És doctor per la Universitat de les Illes Balears i pianista de l'Orquestra Simfònica de Balears des de la seva fundació, el 1989.